Gigli-2019 Gaalakonsertti - tenori Riccardo Gatton haastattelu

1. Konserttiohjelmassasi on yksinomaan italialaisten säveltäjien musiikkia. Onko Sinulla omaa suosikkisäveltäjää oopperakirjallisuudessa ja jos, niin kuka?

Vaikea valinta! Kaikilla säveltäjillä on oma erityisluonteensa, jota me rakastamme. Jos pitäisi valita yksi, valitsisin Verdin oman mieltymykseni ja hänen tunnepitoisten tekstiensä vuoksi. Verdi on ensimmäinen säveltäjä, joka opetti minut rakastamaan jo lapsena sitä, mikä minua kiehtoo oopperan maailmassa. Rigoletto-oopperan ansiosta näin jo yhdeksänvuotiaana itseni Mantovan herttuan roolissa ja olin aivan ihastunut tenoriääneen.   

2. Italialaisena laulajana varmasti italialainen musiikki on Sinulle rakasta ja luontevaa esittää. Oletko laulanut paljon myös muunmaalaista musiikkia tai tehnyt oopperarooleja esim. saksan-, ranskan- tai venäjänkielisissä oopperoissa?

Useasti olen laulanut muilla kuin italian kielellä eikä se ole koskaan ollut ongelma. Pidän siitä haasteesta, että ymmärrän muita ilmaisumuotoja. Minun äänialalleni sopii erityisen hyvin ranskalainen repertuaari. Olen itse asiassa jo laulanut Gounodin Romeon ja Julian ja Massenet’n Wertherin roolit, mutta odotan innolla milloin pääsen laulamaan Faustin, yhden suosikkirooleistani. Toivon, että tämä unelma toteutuu pian.

Toinen rooli, jonka olen saanut laulaa, on Jevgeni Oneginin Lenskin rooli venäjäksi. Olen todella onnellinen, että sain laulaa sen Venäjällä. Tuotti suurta tyydytystä oppia tuntemaan täysin uutta kulttuuria, täysin toisenlaista kieltä ja ennen kaikkea saada tulkita sellaisen säveltäjän kuin Tšaikovskin loistavaa musiikkia.

Olen erityisen ylpeä siitä, että olen ollut sopraano Maija Kovalevskan vieraana Riikan oopperan gaalassa missä esitin kuuluisan latvialaisen laulun. On sanottava, etten olisi koskaan odottanut niin sydämellistä vastaanottoa yleisöltä, joka arvosti suuresti ulkomaisen taiteilijan yritystä tulkita kappale paikallisella kielellä.

Nyt puuttuu vain suomen kieli…

3. Minkälaisia töitä Sinulla on tiedossa lähiaikoina?

Seuraavaksi on vuorossa Madama Butterflyn Pinkertonin rooli Sao Paulossa Brasiliassa, jonne palaan kolmannen kerran. Vaikka Puccinin kirjoittama roolihahmo ei ole inhimillisesti ajatellen kovin ihanteellinen, äänellisesti se on hyvin lähellä minun ääntäni, joten olen onnellinen, kun voin piakkoin debytoida tässä roolissa.

4. Onko tämä ensimmäinen vierailusi Suomeen? Mitä odotat tältä matkalta ja konsertilta?

Kyllä, tämä ei ole ainoastaan ensimmäinen esiintymiseni Suomessa, vaan myöskin ensimmäinen kerta maassanne. Olen sangen liikuttunut ja olen kuullut paljon hyvää Helsingistä useilta ystäviltäni, jotka ovat sen nähneet. Odotan, että saan mahdollisuuden kasvaa sekä taiteellisesti että inhimillisesti, että opin tuntemaan uusia oopperaa rakastavia ihmisiä, jotka tuntevat sydämessään sen taian, joka tällä mahtavalla taiteella on maailmanlaajuisesti. Tunnen myös vastuuta siitä, että annan kaikkeni yleisölle, joka tulee kuuntelemaan minua ensi kertaa ja että se liikuttaa heitä ja että voin välittää sen mitä minä tunnen laulaessani.

5. Lopuksi leikkimielinen kysymys. Jos et olisi valinnut oopperaa, mitä mahdollisesti tekisit työksesi?

Mainio kysymys! Vielä en siihen pysty vastaamaan, koska tunnen, että koko elämä on vielä edessäni. Olen usein halunnut tehdä irtioton, pitää paussin, laittaa jalat takaisin maahan. Mutta joka kerta oopperan taika vetää minua enemmän ja enemmän puoleensa.

Gigli-2019 Gaalakonsertti - tenori Tuomas Katajalan haastattelu

+ Lue lisää

Gigli-2019 Gaalakonsertti - tenori Riccardo Gatton haastattelu

+ Lue lisää

Gigli-2019 Gaalakonsertti - pianisti Jari Hiekkapellon haastattelu

+ Lue lisää

Gigli-2019 Gaalakonsertti - sopraano Annika Leinon haastattelu

+ Lue lisää

Gigli-2019 Gaalakonsertti - basso/bassobaritoni Henri Uusitalon haastattelu

 

+ Lue lisää

Tenori Allan Raffaelen haastattelu 2018

Tenori Allan Raffaelen haastattelu

+ Lue lisää

Pianisti Jari Hiekkapellon haastattelu 2018

Pianisti Jari Hiekkapellon haastattelu

+ Lue lisää

Tenori Roberto de Biasion haastattelu 2018

Tenori Roberto de Biasion haastattelu

+ Lue lisää

Sopraano Gilda Fiumen haastattelu 2018

Sopraano Gilda Fiumen haastattelu

+ Lue lisää

Sopraano Sanna Iljinin haastattelu 2018

Sopraano Sanna Iljinin haastattelu

+ Lue lisää

Uudenvuoden kahvikonsertti 2017

 

UUDENVUODEN KAHVIKONSERTTI ON PERUUTETTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI

(Lauantaina 30.12.2017 klo 15.00)

(Kallion kirkon kappelisalissa)

(Itäinen papinkatu 2, Helsinki)

 

Valloittavia ooppera-aarioita ja ihanaa italialaista pianomusiikkia esittävät

 Sanna Iljin, sopraano ja Dimitri Candoni, piano

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa

 

161130-SI-0073_50

 

Sannan haastattelu:

1. Miten Sinusta tuli laulaja?

Oikeastaan päätin jo 6-vuotiaana, että minusta tulisi oopperalaulaja. Elämä johdatti ensin toiseen suuntaan, mutta muutama vuosi sitten päätin alkaa tehdä unelmistani totta.

1. Mikä on lempikappaleesi/-roolisi ja miksi?

Vahvat naishahmot kiehtovat. Jos yksi tulisi nostaa muiden ylitse, olisi se Puccinin Tosca. Äänellisesti se ei istu vielä repertuaariini, mutta toivottavasti jonain päivänä.

3. Kuka on lempisäveltäjäsi?

Maurice Ravel on yksi ehdoton suosikki, erityisesti rakastan hänen pianomusiikkiaan. Oopperasäveltäjissä olen kaikkiruokainen, suuret italialaiset säveltäjät, mutta myös Mozart, Wagner ja Bizet koskettavat syvästi.

4. Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajallani käyn kuntosalilla, laitan ruokaa ystävieni kanssa, juon samppanjaa, ajelen veljeni avoautolla ja kuuntelen listahittejä.

5. Mitä odotat uudenvuoden konsertilta?

Odotan inspiroivaa ja tunnelmallista tilaisuutta, jossa pääsemme kokemaan suuria tunteita ja muutaman korkean C:n.

 

Dimitri

 

L’intervista di Dimitri:

1.                   Come hai scelto il pianoforte come strumento musicale?

A casa mia c'era il pianoforte dei miei bisnonni che suonavano per divertimento, e sin da piccolo mi sentivo attratto da questo strumento che mia mamma suonava ogni tanto. Così, quando avevo 6 anni, mia mamma mi iscrisse ad una scuola di musica. Qui incontrai la mia prima insegnante di pianoforte che mi consigliò di fare l'esame di ammissione al conservatorio di Trieste.

2.                  Chi è il tuo componimento musicale preferito e perché?

Ho tante composizioni nel cuore, mi è difficile sceglierne una in particolare. Posso ricordare la Sonata op. 111 di Beethoven, l'Andante spianato e Grande Polacca Brillante op. 22 di Chopin e i vari concerti per pianoforte e orchestra che ho eseguito.

3.                  Chi è il tuo compositore preferito e perché?

Sono tanti gli autori che mi entusiasmano. Posso dire che ogni composizione di Maurice Ravel mi incanta. Come intensità emotiva sento molto vicino a me Beethoven ma anche i compositori del Romanticismo come Chopin e Liszt.

4.                  Che fai durante il tempo libero?

Grandissima parte della mia giornata è dedicata alla musica: studio per i miei prossimi concerti, do lezioni, collaboro con cantanti, dirigo e accompagno cori, arrangio partiture... Mi piace leggere, nuotare d'estate e quando ho occasione suono le campane assieme alla squadra dei "Campanari Bisiachi", il gruppo di campanari della mia zona.

5.                  Che sono le sue speranze del viaggio in Finlandia?

Sono molto contento ed onorato di poter venire a suonare in questo Paese, non vedo l'ora di visitare la Finlandia, spero che grazie alla musica in futuro ci siano occasioni per ritornare e magari di lavorare.

 

                                                                                                          

 

+ Lue lisää