Gigli the Master Tenor -kirja

 

Beniamino Giglin uusi elämäkertakirja on julkaistu Kanadassa helmikuussa 2021: Gigli, The Master Tenor. Kirjan ovat kirjoittaneet australialainen Gigli-tutkija Colin Bain ja kanadalainen toimittaja Barry R. Ashpole, joka on saattanut loppuun kirjan toimitustyön.

Kirjan kirjoittaja, Colin Bain, s. 1926 Sydneyssä, Australiassa, oli alkanut keräillä klassisten laulajien levytyksiä jo varhain tutustuen samalla laulajien elämänvaiheisiin. Hän piti Australian radiossa lukuisia esityksiä sen aikaisista ja entisaikojen laulajista. Työnsä puolesta hän matkusti paljon ja hänellä oli siten mahdollisuus osallistua Giglin konsertteihin eri oopperataloissa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Giglin perheen pyynnöstä Bain ryhtyi kirjoittamaan Giglin elämäkertaa. Bain seurasi ja tutki sitä varten tenorin elämää vuosikymmenien ajan haastatellen Giglin kanssa työskennelleitä, läheisiä ja sukulaisia, erityisesti Giglin tytärtä, Rina Gigliä, joka nimesi Colin Bainin isänsä viralliseksi elämäkertakirjoittajaksi.

Bain ja Ashpole olivat tutustuneet toisiinsa jo 1990-luvulla ja Ashpole oli luvannut auttaa kirjan toimitustyön ja julkaisun kanssa. Colin Bain kuoli vuonna 2007, mutta Ashpole oli saanut kopiot siihen mennessä valmistuneesta käsikirjoituksesta. Kun myös yhteys Bainin vaimoon myöhemmin katkesi (tämän mitä ilmeisimmin kuoltua) kirjan materiaalin työstäminen pysähtyi pitkäksi aikaa.  Koronan riehuessa myös uudella mantereella Ashpole päätti lunastaa Bainille antamansa lupauksen ja viimeistellä kesken olleen kirjaprojektin. Ashpole kuvaa kirjan syntyvaiheet ja eteen tulleet haasteet kirjan esipuheessa.

Kirja on siis englanninkielinen ja sitä on tällä erää painettu vain rajoitettu määrä pehmeäkantisena. Kirjassa on 560 sivua painettuna korkeatasoiselle paperille ja upeita, hyvänlaatuisia kuvia. Saatavilla on myös e-kirja ja molemmat versiot voi hankkia netin kautta osoitteesta:

 Home (giglithemastertenor.com)

Paperille painetun kirjan hinta on 85 CND (noin 57 euroa) ja e-kirjan hinta 29,95 CND (noin 20 euroa).

Kirjoista saatava tuotto menee lyhentämättömänä Médecins Sans Frontières (Canada), eli Lääkärit ilman rajoja -järjestölle, joten tässä on mahdollisuus antaa samalla panoksensa hyväntekeväisyyteen.

Nettisivustolle, joka vielä täydentyy ajan myötä, on kerätty paljon lisätietoa, mm. otteita kirjan eri luvuista, Bainin artikkeli: The Aestherics of the Recordings of Beniamino Gigli, Barry Ashpolen ja Colin Bainin esitys Chicagossa v. 1993: Beniamino Gigli: The Record of Prejudice, lista Giglin levytyksistä jne. Sivustoon kannattaa tutustua, vaikka ei kirjaa tilaisikaan.

Kirjan toimittaja Barry R. Ashpole on ammatiltaan viestintäkonsultti ja luennoitsija, joka on työskennellyt palliatiivisen ja saattohoidon alalla vuosikymmeniä. Hänen saavutuksensa tällä alalla ovat merkittävät. Vapaa-aikanaan hänen kiinnostuksensa ovat ooppera ja äänilevyt.  Voit lukea hänen toiminnastaan oheisen linkin kautta:  http://bit.ly/2RPJy9b