Maurizio Grazianin muistolle

graziani-maurizio

Kuvassa Maurizio Graziani laulaa Helsingissä 30.10.2010 Giglin muistolle. Kuva: Alf Åberg

Heinäkuun 4.─5. päivän välisenä yönä saapui Italiasta surunviesti, joka koskettaa myös Suomen Beniamino Gigli -seuraa. Tenori Maurizio Graziani oli menehtynyt samana päivänä autoonsa kotinsa lähellä saatuaan äkillisen sairaskohtauksen.

Maurizio Graziani oli syntynyt Maceratassa lähellä Giglin syntymäkaupunkia Recanatia. Hän aloitti siellä hyvin nuorena musiikkiopintonsa maestro Silvano Pietronin johdolla. Seuraavaksi hän kirjoittautui Pesaron Gioacchino Rossini -konservatorioon, jossa hän aloitti lauluopintonsa maestra Emma Raggi Valentinin johdolla. Hän kävi kursseilla sen lisäksi myös Umbertiden ooppera-akatemiassa, Osimon ooppera- ja kuoroakatemiassa sekä Salzburgin Mozarteumissa. Hän täydensi lauluopintojaan seuraavien kuuluisien maestrojen johdolla: Ettore Campogalliani, Arrigo Pola, Gianni Raimondi, Antonio Tonini, Paride Venturi, Maria Rossini Carbone, Mario Francelli, Giuseppe Di Stefano, Ferruccio Tagliavini, Rina Filippini Del Monaco, Sesto Bruscantini, Franco Corelli ja Carlo Bergonzi. Voitettuaan Novarassa Tito Schipalle omistetun “Carlo Coccia” -kilpailun, hän debytoi juuri Novarassa Mascagnin Fritz-ystävän nimiosassa. Teoksen ohjasi Tito Schipa Junior. Vuodesta 1989 alkaen Maurizio Graziani lauloi ympäri maailman tärkeissä oopperataloissa ja teattereissa, joista Italiassa: Macerata, Novara, Alessandria, San Remo, Livorno, Grosseto, Pisa, Ferrara, San Severo, Cremona, Jesi, Piacenza, Trapani, Modena, Verona, Catania, Brescia, Palermo, Pavia, Bergamo, Ulkomailla hän lauloi mm. seuraavissa kaupungeissa: Ateena, Helsinki, Lontoo, Freiburg, Solingen, Buenos Aires, Sao Paolo, Brasilia, Tokio, Kioto, Osaka, Sapporo, Nagoya, Fukuoka, Söul, Palm Beach. Näissä kaupungeissa hän tulkitsi päärooleja oopperoissa kuten Fritz-ystävä, Gianni Schicchi, La traviata, Nabucco, Rigoletto, Tosca, Madama Butterfly, Macbeth, Carmen, Cavalleria rusticana, Aida, Pajatso, I due Foscari, Trubaduuri, Il Guarany, Manon Lescaut, Adriana Lecouvreur, La bohème, Mozartin Requiem, Lännen tyttö, Andrea Chénier. Yhteensä hänen repertoaariinsa kuului lähes 40 pääroolia. Hän oli yhteistyössä sellaisten kapellimestarien kanssa useaan otteeseen kuten: Nello Santi, Massimo De Bernart, Maurizio Arena, Angelo Campori, Angelo Cavallaro, Giovanni Andreoli, John Neschling ja Anton Guadagno.

Maurizio Graziani lauloi Suomen Kansallisoopperassa Turandotin Calafin roolin 2000-luvun alussa ja vuonna 2010 hänestä tuli viime hetkillä Giglin muistokonsertin pelastaja Fabio Armiliaton sairastuttua viisi päivää ennen konserttia. Maurizio oli Romanian Oradeassa laulamassa Verdin Requiemissa, kun sain häneen puhelinyhteyden ja hän ilmoitti tulevansa. Ja hän tuli valloitti yleisönsä, jota oli paikalla täysi sali maailmanmiehen ottein. Käytännöllisesti katsoen hän pelasti tulollaan sekä konsertin että Suomen Beniamino Gigli -seuran! Maurizio totesikin, että Recanati ei ole hänelle myöntänyt Gigli-palkintoa, vaan hänen piti tulla Suomeen asti sen saadakseen. Ystävyytemme oli alkanut jo 27.11.1987, kun pienessä Caldarolan kaupunginteatterissa pidettiin Giglin muistokonsertti hänen kuolemansa 30-vuotismuistojuhlallisuuksien osana. Maurizio oli yksi konsertin laulajista. Varmasti yksi hänen uransa kohokohdista oli joskus 1990-luvulla, kun hän lauloi Veronan Arenalla Daniela Dessìn partnerina Aidassa. Aariansa jälkeen 30000 ihmistä osoitti suosiotaan neljännestunnin ajan! Vaikka Maurizio asui viimeiset 15 vuotta Vicobaronessa (Ziano Piacentino), niin hänet haudattiin 8.7. syntymäkaupunkiinsa Macerataan. Kiitos Maurizio, jätit lähtemättömät muistot.

Torsten Brander

Seuran puheenjohtaja 2016-2017

Seuran puheenjohtajana toimii vuodesta 2016 alkaen Helena Hakola-Louko

+ Lue lisää

50 vuotta Giglin tahdissa

Yksi kerää postimerkkejä, toinen antiikkia, kolmas fanittaa englantilaista jalkapallojoukkuetta. Torsten Branderin intohimo on Beniamino Gigli. Harrastus on vienyt miestä jo yli 50 vuotta. Samalla hän on toiminut italialaisen bel canton ja lyyrisen tenorilaulun lähettiläänä Suomessa.

Teksti Kimmo Kallonen Kuvat Timo Porthan

+ Lue lisää

Vilho Kekkosen muistolle 22.10.2014

Suomen Beniamino Gigli-seuran kunniajäsen, maailman vanhin tenori Vilho Kekkonen kuoli eilen 105 vuoden ja 8 kuukauden iässä jättäen jälkeensä kauniit muistot niille, jotka saivat tuntea hänet. Kuvassa Vilho 103-vuotispäivänään. Hän lauloi konsertissamme Giglin muistoksi lokakuussa 1990 mm. Nadirin romanssin hienolla tavalla 81-vuoden ikäisenä.

+ Lue lisää

Maurizio Grazianin muistolle

Heinäkuun 4.─5. päivän välisenä yönä saapui Italiasta surunviesti, joka koskettaa myös Suomen Beniamino Gigli -seuraa. Tenori Maurizio Graziani oli menehtynyt samana päivänä autoonsa kotinsa lähellä saatuaan äkillisen sairaskohtauksen.

+ Lue lisää

Peter Lindroosin muistolaatan paljastus

+ Lue lisää

Vilho Kekkonen

+ Lue lisää