1. Olet valinnut konserttiohjelmaasi monen eri italialaisen säveltäjän aarioita. Onko Sinulla omaa suosikkisäveltäjää oopperakirjallisuudessa ja jos, niin kuka?
Omat suosikkisäveltäjäni oopperakirjallisuudessa ovat ehdottomasti Puccini ja Verdi. Jos vain yksi on valittava, Verdi. Hänen tuotantonsa on hämmästyttävän laaja, monipuolinen ja moniulotteinen niin musiikillisesti kuin draamankin kannalta.
2. Ohjelmistossasi on dramaattisemman puolen sopraanoaarioita. Missä vaiheessa laulajantaivaltasi oivalsit omaavasi raskaamman fakin lauluäänen?
Olen tullut sinuiksi oman äänityyppini kanssa hiljalleen. Yritin lähes koko ammattiopintojeni ajan sovittaa itseäni lyyrisempään ohjelmistoon, ja vasta viimeisen kahden vuoden aikana olen kunnolla uskaltanut laulaa sitä, mikä tuntuu parhaalta. Italialaisessa spinto-tyyppisessä ohjelmassa tunnen voivani täysipainoisesti käyttää ääntäni, ja se myös puhuttelee persoonaani eniten.
3. Minkälaisia töitä Sinulla on tiedossa lähiaikoina?
Töitä on toistaiseksi hyvin vähän - joitakin konsertteja - mutta teen töitä saadakseni itseäni ammatillisesti enemmän esille.
4. Puolisosi on pianisti Jukka Nykänen. Musisoitteko usein yhdessä?
Jukka Nykänen on tosiaan kihlattuni. Silloin tällöin meillä on ollut ilo konsertoida yhdessä, ja toki hän on auttanut, mikäli olen tarvinnut pianistia esim. kilpailuihin tai koelauluihin valmistautumisessa. Emme kuitenkaan aktiivisesti järjestä yhteisiä töitä.
5. Lopuksi leikkimielinen kysymys. Jos et olisi valinnut oopperaa, mitä mahdollisesti tekisit työksesi?
Rehellisesti on sanottava, olen halunnut oopperalaulajaksi melkein lapsesta asti, enkä vakavissani ole harkinnut mitään muuta uraa. Jos kumminkin leikittelen ajatuksella, saattaisin olla jonkinlainen historian tutkija tai -opettaja. Erityisesti kulttuurin-, taiteen - ja muodin historia kiinnostaa.
UUDENVUODEN KAHVIKONSERTTI ON PERUUTETTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI
(Lauantaina 30.12.2017 klo 15.00)
(Kallion kirkon kappelisalissa)
(Itäinen papinkatu 2, Helsinki)
Valloittavia ooppera-aarioita ja ihanaa italialaista pianomusiikkia esittävät
Sanna Iljin, sopraano ja Dimitri Candoni, piano
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa
Sannan haastattelu:
1. Miten Sinusta tuli laulaja?
Oikeastaan päätin jo 6-vuotiaana, että minusta tulisi oopperalaulaja. Elämä johdatti ensin toiseen suuntaan, mutta muutama vuosi sitten päätin alkaa tehdä unelmistani totta.
1. Mikä on lempikappaleesi/-roolisi ja miksi?
Vahvat naishahmot kiehtovat. Jos yksi tulisi nostaa muiden ylitse, olisi se Puccinin Tosca. Äänellisesti se ei istu vielä repertuaariini, mutta toivottavasti jonain päivänä.
3. Kuka on lempisäveltäjäsi?
Maurice Ravel on yksi ehdoton suosikki, erityisesti rakastan hänen pianomusiikkiaan. Oopperasäveltäjissä olen kaikkiruokainen, suuret italialaiset säveltäjät, mutta myös Mozart, Wagner ja Bizet koskettavat syvästi.
4. Mitä teet vapaa-ajallasi?
Vapaa-ajallani käyn kuntosalilla, laitan ruokaa ystävieni kanssa, juon samppanjaa, ajelen veljeni avoautolla ja kuuntelen listahittejä.
5. Mitä odotat uudenvuoden konsertilta?
Odotan inspiroivaa ja tunnelmallista tilaisuutta, jossa pääsemme kokemaan suuria tunteita ja muutaman korkean C:n.
L’intervista di Dimitri:
1. Come hai scelto il pianoforte come strumento musicale?
A casa mia c'era il pianoforte dei miei bisnonni che suonavano per divertimento, e sin da piccolo mi sentivo attratto da questo strumento che mia mamma suonava ogni tanto. Così, quando avevo 6 anni, mia mamma mi iscrisse ad una scuola di musica. Qui incontrai la mia prima insegnante di pianoforte che mi consigliò di fare l'esame di ammissione al conservatorio di Trieste.
2. Chi è il tuo componimento musicale preferito e perché?
Ho tante composizioni nel cuore, mi è difficile sceglierne una in particolare. Posso ricordare la Sonata op. 111 di Beethoven, l'Andante spianato e Grande Polacca Brillante op. 22 di Chopin e i vari concerti per pianoforte e orchestra che ho eseguito.
3. Chi è il tuo compositore preferito e perché?
Sono tanti gli autori che mi entusiasmano. Posso dire che ogni composizione di Maurice Ravel mi incanta. Come intensità emotiva sento molto vicino a me Beethoven ma anche i compositori del Romanticismo come Chopin e Liszt.
4. Che fai durante il tempo libero?
Grandissima parte della mia giornata è dedicata alla musica: studio per i miei prossimi concerti, do lezioni, collaboro con cantanti, dirigo e accompagno cori, arrangio partiture... Mi piace leggere, nuotare d'estate e quando ho occasione suono le campane assieme alla squadra dei "Campanari Bisiachi", il gruppo di campanari della mia zona.
5. Che sono le sue speranze del viaggio in Finlandia?
Sono molto contento ed onorato di poter venire a suonare in questo Paese, non vedo l'ora di visitare la Finlandia, spero che grazie alla musica in futuro ci siano occasioni per ritornare e magari di lavorare.