Gigli-2019 Gaalakonsertti - sopraano Annika Leinon haastattelu

1. Olet valinnut konserttiohjelmaasi monen eri italialaisen säveltäjän aarioita. Onko Sinulla omaa suosikkisäveltäjää oopperakirjallisuudessa ja jos, niin kuka?
Omat suosikkisäveltäjäni oopperakirjallisuudessa ovat ehdottomasti Puccini ja Verdi. Jos vain yksi on valittava, Verdi. Hänen tuotantonsa on hämmästyttävän laaja, monipuolinen ja moniulotteinen niin musiikillisesti kuin draamankin kannalta.

 2. Ohjelmistossasi on dramaattisemman puolen sopraanoaarioita. Missä vaiheessa laulajantaivaltasi oivalsit omaavasi raskaamman fakin lauluäänen?

 Olen tullut sinuiksi oman äänityyppini kanssa hiljalleen. Yritin lähes koko ammattiopintojeni ajan sovittaa itseäni lyyrisempään ohjelmistoon, ja vasta viimeisen kahden vuoden aikana olen kunnolla uskaltanut laulaa sitä, mikä tuntuu parhaalta. Italialaisessa spinto-tyyppisessä ohjelmassa tunnen voivani täysipainoisesti käyttää ääntäni, ja se myös puhuttelee persoonaani eniten.

 3. Minkälaisia töitä Sinulla on tiedossa lähiaikoina?

Töitä on toistaiseksi hyvin vähän - joitakin konsertteja - mutta teen töitä saadakseni itseäni ammatillisesti enemmän esille.

 4. Puolisosi on pianisti Jukka Nykänen. Musisoitteko usein yhdessä?

 Jukka Nykänen on tosiaan kihlattuni. Silloin tällöin meillä on ollut ilo konsertoida yhdessä, ja toki hän on auttanut, mikäli olen tarvinnut pianistia esim. kilpailuihin tai koelauluihin valmistautumisessa. Emme kuitenkaan aktiivisesti järjestä yhteisiä töitä.

 5. Lopuksi leikkimielinen kysymys. Jos et olisi valinnut oopperaa, mitä mahdollisesti tekisit työksesi? 

 Rehellisesti on sanottava, olen halunnut oopperalaulajaksi melkein lapsesta asti, enkä vakavissani ole harkinnut mitään muuta uraa. Jos kumminkin leikittelen ajatuksella, saattaisin olla jonkinlainen historian tutkija tai -opettaja. Erityisesti kulttuurin-, taiteen - ja muodin historia kiinnostaa.