Recanati

recan2

Recanati

Recanati sijaitsee Adrianmeren rannalla Marchen maakunnassa, 120 km alaspäin Riministä, n. 10 km sisämaassa sijaitsevan 300 metriä korkean kukkulan laella, josta avautuvat sanoinkuvaamattoman kauniit maisemat kaikkiin ilmansuuntiin. Paikkakunnalla on 2500 vuoden historia takanaan, josta kaupunkina vuodesta 1240. Asukkaita on nykyään n. 20000. Pinta-ala on n. 103 neliökilometriä.

Kaupunki tunnetaan maailmalla Beniamino Giglin ja runoilija Giacomo Leopardin syntymäkaupunkina. Lisäksi siellä syntyi v. 1799 aikanaan hyvin kuuluisa oopperasäveltäjä Giuseppe Persiani, jolle on nimetty restaurointityön alla oleva Teatro Persiani. Kaikkien näiden kolmen suurmiehen muistoa ylläpidetään arvokkaalla tavalla. Vuonna 1998 vietettiin Leopardin syntymän 200- vuotisjuhlaa ja Persianin 200-vuotisjuhlaa vuonna 1999. Gigliä muistetaan säännöllisesti hänen syntymä- ja kuolinpäivänään konsertein.

Gigli-museo sijaitsee kaupungintalon ylimmässä kerroksessa. Hänen hautansa kaupungin hautausmaalla on nähtävyys, jossa vierailee vuosittain tuhansia. Giglin patsas sijaitsee hänelle omistetulla aukiolla lähellä kaupungintaloa. Lisäksi kaupungissa on Giglin nimeä kantava musiikkiopisto, jossa opiskelee satoja nuoria. Beniamino Giglille nimetty torvisoittokunta on viettänyt jo 180- vuotisjuhliaan.

Myös Leopardin muisto elää melkein jokaisessa korttelissa, jotka tavalla tai toisella liittyvät häneen tai ovat inspiroineet häntä luomistyössään. Kaupungintalon museoissa on Leopardilla oma osastonsa ja hänen sukunsa palatsi on yleisön tutustuttavissa. Kaupungintalon edessä oleva piazza on hänelle nimetty ja hänen muistomerkkinsä on piazzan keskellä. Kansallinen Leopardin tutkimuskeskus sijaitsee lähellä Palazzo Leopardia.

Recanatissa on runsaasti keskiaikaista nähtävää. Kirkkojakin on n. 20, joista merkittävin on San Flavianon tuomiokirkko museoineen. Muita tärkeitä kirkkoja ovat mm.: San Domenico, San Vito, San Francesco, San Maria Montemorello, Santa Maria di Varano ja Santa Maria di Castelnuovo. Lisäksi on upeita palatseja, luostarinpihoja ja kaupungintalon taidemuseossa säilytetään suuren venetsialaisen maalarin Lorenzo Lotton mestariteoksia.

Recanatilaiset saavat elantonsa kaupasta, turismista, maanviljelyksestä ja pienteollisuudesta. Siellä sijaitsee kolme eri aloille keskittynyttä maineikasta teollista yritystä. Ottaviani tuottaa taiteellisesti korkeatasoisia jalometalleista erityisesti hopeasta tehtyjä lahjaesineitä. Guzzini tuotta oman suunnittelunsa pohjalta kaikkia kotitalouksissa tarvittavia tarvikkeita, mm. muovinen jäävesikannu on tuttu kaikkialla Suomen ravintoloissa. Clementoni, Euroopan suurin leikkikalutehdas, tuottaa mm. tietokoneella ohjattuja leikkikaluja. Lisäksi kaupungissa on valaisin-, huonekalu- ja musiikki- instrumenttitehtaita. Nykyaikaisen hanuriteollisuuden perustaja Paolo Soprani syntyi Recanatissa v. 1844.

Käynti Recanatissa on jokaiselle Giglin ystävälle "must"!

Lisää kuvia kuvagalleriassamme