Gigli-2019 Gaalakonsertti - basso/bassobaritoni Henri Uusitalon haastattelu

1. Olet valinnut konserttiohjelmaasi monen eri italialaisen säveltäjän aarioita. Onko Sinulla omaa suosikkisäveltäjää oopperakirjallisuudessa ja jos, niin kuka?

”Kun tässä ollaan kuitenkin vielä alkutaipaleella laulumusiikin ja Oopperan maailmassa, niin suosikkisäveltäjää on hankala nimetä, koska aina tulee vastaan itselle uusia oopperoita ja säveltäjiä joihin mieltyy. 

   Tällä hetkellä kuitenkin suosikkinani oopperasäveltäjistä taitaa kuitenkin olla Giuseppe Verdi. Hänen oopperansa ovat teemoiltaan monesti aika synkkiä ja sävelkieli on aika "heviä", joka tällaiselle raskaan musiikin ystävälle sopii erittäin hyvin.”

2. Ohjelmistossasi on kaksi vakavaa ja kaksi koomisempaa aariaa. Koetko
itse olevasi parhaimmillasi hieman humoristisissa vaiko dramaattisemmissa tunnelmissa?

 ”Kysymys on vaikea, sillä nautin suunnattomasti sekä komediasta että tragediasta. Olen itse henkilökohtaisesti hieman koominen hahmo ja suomalainen hömppä-komedia on iskenyt minuun aina. Erityisesti Pertti Pasasen huumori on sydäntäni lähellä!

   Komedia on taiteenlajina hyvin haastava ja sitä täytyy osata tehdä suurella kunnioituksella ja nöyryydellä.

   Dramaattiset hahmot lienevät itselleni luontaisempia ja helpommin lähestyttäviä. Pohjois-Pohjanmaan synkissä metsissä kasvaneena voin kuvitella helposti samaistuvani dramaattisiin hahmoihin.

  Tragedian ja komiikan välillä haluan säilyttää harmonisen tasapainon.”

3. Minkälaisia töitä Sinulla on tiedossa lähiaikoina?

”Joulun aika menee joulukonsertteja kiertäessä. Uusi vuosi alkaa kansallisoopperalla Mozartin Don Giovanni-oopperan parissa, jossa laulan Masetton roolin. Ensi-ilta on 6.3.”

4. Olet aloittelemassa erittäin lupaavaa oopperalaulajan uraa. Osaatko nimetä muutaman tulevaisuuden unelmaroolisi?

”Charles Gounodin Faust-Oopperan Mephisto sai minut innostumaan Oopperasta, joten ehdottomasti se! Boiton Mefistofele tuli seuraavana. Don Giovanni Mozartilta tuntuisi itselleni houkuttelevalta ja luontaiselta roolilta.

Verdin Don Carl-Oopperan kuningas Philip, sillä oopperassa kuullaan Philipin ja Grande Inquisitorin mahtava duetto!”

5. Lopuksi leikkimielinen kysymys. Jos et olisi valinnut oopperaa, mitä mahdollisesti tekisit työksesi?

 ”Pienenä poikana minun olisi ollut paljon helpompi vastata tähän, kuin nyt aikuisemmalla iällä. Tuolloin olen kertonut, että minusta tulisi kirvesmies, maalari ja pappi. Kirvesmiehenä rakentaisin kotikylälleni kirkon, maalarina maalaisin kirkon ja alttaritaulut, ja siinä kun minulla olisi valmis kirkko, niin ei muuta kuin sinne vaan pappina saarnaamaan.

Mikäli oopperan tekeminen osaltani syystä tai toisesta päättyisi, kokisin luonnolliseksi jatkaa opettajan työtäni.”