Giglin 50 -vuotisjuhlaa vietettiin 2007

Marraskuun 30. päivänä 2007 tuli kuluneeksi 50 vuotta koko maailman rakastaman tenorin Beniamino Giglin kuolemasta. Vuosi 2007 oli suuri muistovuosi, jota vietettiin laajalti eri puolilla maailmaa. Juhlinnan keskus oli luonnollisesti Italiassa ja erityisesti Giglin syntymäkaupungissa Recanatissa, jossa oli päätetty restauroida Giglin hautapyramidi.

Lisäksi hän sai ensi kerran oman postimerkin. Konsertteja, näyttelyjä ja muita tilaisuuksia järjestettiin ympäri maata mm. Bagnara di Romagnassa ja Monfalconessa, jossa on erittäin aktiivinen seura Circolo Bel Canto Beniamino Gigli. Suomessa Gigli -seura muisti tenoria mm. suurella kansainvälisen tason gaalakonserilla ja Giglin ystävät USA:ssa, Etelä-Amerikassa ja Australiassa pitivät myös huolen muistokonserteista.

Suomen Beniamino Gigli -seura kunnioitti omalta osaltaan Giglin muistoa julkaisemalla CD-levyn, joka esitteli mestarin taidetta ja elämää monipuolisesti piirtämällä hänestä myös henkilökuvaa. Levy sisältää yhdeksän maailman ensijulkaisua cd-levyllä, sillä Giglin Suomen vierailun äänitteitä ei ollut aikaisemmin julkaistu tässä muodossa. Levylle on koottu ne kaikki Giglin toisen Helsingin konsertin (31.10.1954) äänitteet, jotka ovat säilyneet. Valitettavasti yli puolta konsertin kappaleista ei ole enää tallella.

Levyllä kuullaan myös Giglin ainoa Ruotsissa tehty radiohaastattelu (10.2.1952), joka äänitettiin juuri ennen hänen viimeistä esiintymistään Toscassa, jonka nimiosassa lauloi uransa alussa ollut Birgit Nilsson. Alkupuolen levystä täyttävät Giglin loistokauden legendaariset levytykset ooppera-aarioista sekä napolilaisista ja italialaisista lauluista. Levyn mukana tulevassa vihkotekstissä esitellään pähkinänkuoressa Giglin elämän ja uran pääkohdat sekä luodaan tarkempi katsaus hänen Helsingin vierailuunsa.

Torsten Brander, Suomen Beniamino Gigli -seuran puheenjohtaja

Giglin juhlavuoden 2007 tapahtumia:

 • Veronan Arena omisti Giglille 26.7 Sevillan parturin esityksen.
 • Macetan juhlat 9.8.
 • Verdin Requiemin ja Caracallan termeillä tenori Rolando Villazon muisti Gigliä konsertissa.
 • Recanatissa pitkin kesää konsertteja ja juhlia, joista viimeisin 9.9.
 • Giglin syntymätalon seinään paljastettu uusi muistolaatta.
 • Gigliä muistetaan myös ulkomailla kuten Saksan Duisburgissa 11.11. Wilhelm Lehmbruck -museossa esitettävässä filmi - ja äänidokumentaatiossa.
 • Fabio Armiliato jatkaa Giglin muistamista 3.11 Codevigossa sekä julkaisee Giglin reperoaarista CD-levyn vuosipäivään mennessä. Silloin hän laulaa yhdesää vaimonsa Daniela Dessin ja bassobaritoni Simone Alaimon kanssa Teatro Persianissa.
 • Gigli -postimerkki julkaistaan sekä Gigli -museo vihitään Teatro Persianissa uusiin tiloihin.
 • Monfalconen Gigli -seura järjestää mm. konsertin 28.10 sekä kaksi Gigli -näyttelyä (Milano ja Saranno).
 • Joulukuussa Luigi Vincenzoni järjestää näyttelyn Sorrentossa Giglin ja De Curtisin merkeissä. Vincenzoni on asiallla näyttelyn merkeissä myös Trentossa.
 • Edellä ollut vain osa valtavasta juhlinnasta.